החלפת פרטי ביטוח רכב בשעת תאונה
תאונת דרכים בין כלי רכב היא מצב בלתי נעים לחלוטין הן לפוגע והן לנפגע. מצב שבעקבותיו המעורבים בתאונה עשויים להיכנס ללחץ נפשי, רוגז ואפילו לעיתים לאובדן עשתונות. לכן בקרות התאונה, תמיד כדאי קודם כל להירגע, לקחת נשימה ארוכה ולנסות לפעול בשקט, ברוגע, בהיגיון ובקור רוח. יש לזכור, שאת הנעשה כבר אין להשיב ומעתה צריך לפעול נכון על מנת לצמצם נזקים. חשוב לזכור כי אם אין נפגעים אזי מדובר בנזק לרכוש בלבד ואם חלילה יש נפגעים, צריך להיות ממוקדים כדי לעזור להם.
מבחינת משטרת ישראל, קיימים שני סוגים של תאונות:
תאונות רכב עם נזקי רכוש בלבד – בהן המשטרה אינה מתערבת. הנושא צריך להיות מוסדר בין המעורבים וחברות הביטוח, ע"פ סוגי ביטוח רכב המעורבים.
תאונות רכב עם נפגעים – חובת המעורבים להזמין באופן מיידי את מד"א ומשטרת ישראל אשר תיקח פיקוד על האירוע. מכאן העניין עשוי לערב גם גורמים נוספים כמו: עורכי דין ורשויות אכיפת החוק. בהמשך תעלה כמובן גם סוגיית נזקי הרכוש שצריכה להיות מוסדרת ע"י המעורבים, חברות ביטוח רכב ואולי גם בתי המשפט.
החלפת פרטי ביטוח רכב
כללי ברזל יסודיים:
ללא קשר עם סוג ביטוח רכב שבידי הנהג, יהיה זה ביטוח חובה לרכב, ביטוח רכב מקיף או ביטוח רכב צד ג', חובה לזכור שלפי תנאי פוליסת ביטוח רכב, נאסר על המבוטח להודות באשמה לתאונה (גם אם הוא אשם). הודאה באשמה עלולה לגרום לכך שחברת הביטוח (ללא קשר לסוג ביטוח הרכב) תיטען בדיעבד שתנאי הביטוח הופרו ותימנע מלשפות את המבוטח בגין הנזקים לרכוש.
מסירה וקבלת פרטים בין המעורבים בתאונה היא חובה עפ"י חוק !! חובה למסור פרטים גם אם הנהג חושב שהתאונה אינה באשמתו. סירוב למסור פרטים היא עבירה על החוק.
יש לזכור שעפ"י החוק מותר היום לפצל את ביטוח הרכב בין שתי חברות
(ביטוח חובה לרכב בחברה אחת, ביטוח רכב מקיף או ביטוח רכב צד ג' בחברה אחרת).
בעת רישום פרטי הרכב השני, וודא לקחת פרטי שתי החברות. הכנה מוקדמת ליתר ביטחון (ושלא נדע) חברות ביטוח נוהגות לצרף לפוליסת ביטוח רכב, טופס מיוחד
להחלפת פרטים בעת תאונה. כדאי תמיד להחזיק את הטופס ברכב לכל מקרה.
כך אפשר להימנע מאי רישום פרט חשוב כל שהוא מפרטי הרכב האחר, תוצאת הלחץ שיוצר המעמד. טופס כזה ניתן בדרך כלל להוריד גם מאתר חברת הביטוח באינטרנט. רוב הנהגים מחזיקים כיום מכשירים סלולריים הכוללים מצלמה.
במקרה שלא, מומלץ להחזיק ברכב מצלמה פשוטה וזולה. תצלום של הנזקים, תנאי השטח ומצב כלי הרכב מאוד עוזר במקרה של מחלוקת.
החלפת פרטי ביטוח רכב בשעת תאונה
עצור את הרכב במקום ודומם את מנוע. – נסה להירגע לרגע ובדוק אם ישנם נפגעים ברכבך או ברכבים המעורבים. – אם ישנם נפגעים, מחובתך להזעיק באופן מיידי את מד"א ומשטרת ישראל (במקרה הצורך גם מכבי האש). – כמו כן, חובתך להשאיר את הרכב במקום ולא להזיזו מקומו עד בוא המשטרה.
ערוך בדיקה מקיפה סביב שני הרכבים המעורבים בתאונה, אתר את הנזקים ובצע
צילומים רבים ככל האפשר ומכל זווית אפשרית. במטרה למנוע שיבושים בזרימת התנועה, במידת האפשר רצויי לפנות את כלי הרכב לצד הכביש.
קבל לידך את תעודות הביטוח (יתכן כאמור פיצול בין שתי חברות) , רישיון הרכב, רישיון הנהיגה ותעודת הזיהוי של הנהג המעורב בתאונה. זכור שעפ"י חוק, עליך גם למסור את כל פרטיך לנהג השני המעורב בתאונה.
צור קשר עם סוכן הביטוח שלך או חברת הביטוח ודווח על התאונה. קבל מהם הנחיות לאשר להמשך הטיפול.>
רשום את הפרטים הבאים של כל המעורבים בתאונה:
- שם ומספר תעודת הזהות של הנוהג ברכב.
- כתובת ומספר טלפון של הנוהג ברכב.
- פרטי רישיון הרכב – דגם, תוצרת, מספר רישוי, צבע, שם הבעלים הרשום ברישיון הרכב וכתובתו.
- פרטי פוליסות ביטוח הרכב (חובה, צד ג' ומקיף, אם פוצלו בין שתי חברות) – שם חברה, מס' פוליסה , שם בעל הפוליסה הרשום וכתובתו.
- פרטי סוכן הביטוח – שם, כתובת ומספר טלפון.
- רשום תאור מדויק של פרטי התאונה, כולל: שעת המקרה, שרטוט סביבת הכביש, מיקום ומצב רמזורים בשעת התאונה, מהיכן הגיעה כל המכוניות וכיצד אירעה התאונה וכמובן סימוכין באמצעות תצלומים.
- רשום שמות כתובות ומספרי טלפון של עדים לתאונה.
כיצד פועלים לאחר תאונה
יש לזכור – ביטוח רכב שבידך, יתפוס לגביך ולגבי רכב צד ג', רק אם אתה מודה באשמה.
אם אינך מודה באשמה וגם הצד האשם אינו מודה או לא דיווח לחברת הביטוח שלו, חברת הביטוח שלך לא תשפה אותך על הנזקים, אלא לכל היותר תעמיד לרשותך יעוץ משפטי והתביעה נגד צד ג' תהיה כולה עליך. לכן – אם האשם הוא הרכב השני, עליך לוודא שהנהג השני ידווח מיידית לחברת הביטוח שלו. ללא דיווח כזה חברת הביטוח של הרכב הפוגע, וגם זו שלך לא תשפה אותך והדרך היחידה עבורך תהיה תביעה פרטית באמצעות עו"ד.
- העבר מיידית את פרטי התאונה שבידך לחברת ביטוח רכב (או לסוכן) שבה אתה מבוטח וקבל הנחיות.
- גרור את הרכב למוסך לפי בחירתך והמתן לשמאי.
- הזמן מייד שמאי לביצוע הערכת הנזקים.
- העבר את דוח השמאי לחברת הביטוח שלך לאישור.
- עם קבלת האישור, אשר למוסך לבצע את התיקונים.
- אם מדובר במוסך הסדר, עלות התיקון תשולם ישירות ע"י חברת הביטוח, למעט ההשתתפות העצמית שיהיה עליך להשלים למוסך. אם מדובר במוסך מטעמך, יהיה עליך לשלם את מלוא העלות ולאחר מכן לתבוע הסכום מחברת הביטוח.